Tanja Hartonen-Pulkka Sydämellä kuuntelen Sinun arkeasi

Hoitajat lähtevät

Haluaisin, että kunnanhallitukselle esitetään mahdolliset visiot tarkemmin suunnitelmista meidän vanhusten suhteen. Aiemmin oltiin huolissaan kasvavasta vanhusväestöstä. Milloin koko Suomi herää? Jonossa meillä palveluasumiseen on jatkuvasti aiemmin ollut 20-30 ihmistä ns. SAS-jonossa. (Selvitä-Arvioi-Sijoita) Mihin tämä jono on kadonnut? Aiemman selvityksen mukaan Ruskahovin oltaisiin tarvittu lisäsiipi. Siitä jo paikallislehdessäkin kaksi eri päällikköä kertoivat, miten se rakennetaan. Arvioin jo silloin, että näinköhän toteutuu hankkeen. Hinnaksi projektiin arvioitiin n. 4 miljoonaa. Oikeassa olin, se haudattiin. Totesinkin, ettei pitäisi puhua lisäsiiven rakentamista, ennenkuin päätökset on tehty. 

 


Kotisairaalaan panostetaan. Mutta miten minä en ymmärrä, että jos vanhuksia asiakkaina tulee lisää, käyntejä lisätään, niin miten se on mahdollista, että henkilöstö riittää? Siis eihän se ole mahdollista ilman henkilöstölisäystä. Ei mitenkään, johan sen kertoo maalaisjärkikin.

 

Ja laitos/palveluasumisessakin on hyvät puolensa, apu on aina saatavavilla ja on seuraa ja tekemistä.

Edelleen peräänkuulutan sitä kotona asumista. Missä menee kotona asumisen raja? Jos omaishoitaja väsyy tai vanhuksen kunto heikkenee, eikä paikkoja ole. Käsittämätöntä.

 

Rahaa ei ole. Valtion tulisi huomioida meidän vanhukset, kasvava väestö. Sen sijaan, että rahaa syydettäisiin terveydenhoitoon paperittomille ihmiselle rajojen toiselta puolelta tuleville rajattomia määriä, vedoten inhimillisyyteen.

 

Älkää puhuko inhimillisyydestä, kun vanhustenhoidossakin alkaa olla inhimillisyys rajoilla. Hoitajia lähtee töistään, kun moraali ei enää riitä tekemään työtään.

 

Miten toiset voivat olla puhumassa humanitäärisestä auttamisesta, ja nimittävät rasisteiksi sellaisia, jotka haluavat rajoittaa maahanmuuttoa. Maahanmuuton kustannuksista tulee karsia, samoin kehitysavusta. Oman maan kansalaisillakin on hätä. Myös muulla väestöllä kuin vanhuksilla on hätä. Ruokajonot kasvavat.

 

Työssäkäyvälläkin perheellä on vaikeuksia, kun saa hädin tuskin maksettua menonsa. Työnteon tulee kannattaa. Joskus tuntuu, että itsekin pääsisi paljon vähemmällä, kun lopettaisi työt. tekee ja tekee. Yrittäjänä on töitä, ei ole töitä. Paikkaa kunnallisella puolella töitää, verottaja vie. Maksat lainanlyhennyksia ja taas toteaa saman, mitä jäi ruokaan. Ja siitähän sitä pihistetään. Puhutaan kotimaisen ruuan lisäämisestä. Tottakai kotimaista tulee teoreettisesti tukea, ja tuottajan pitää saada palkkansa. Mutta jos ei ole varaa ostaa kotimaista tuotetta, kun rahavarat on vähissä. Siinä kohtaa se hinta ratkaisee. Valitettavasti. Kotimainen tuotanto kärsii.

 

Pliis, milloin tähän herätään. Tietysti, kun tarpeeksi tiukoille laitetaan, maahanmuuttajat saavat hoitoalasta uuden alan, joka heitä työllistää, kun omat, hyvin koulutetut hoitajat lähtevät muualle töihin, tai pahemmassa tapauksessa työttömiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat