Tanja Hartonen-Pulkka Sydämellä kuuntelen Sinun arkeasi

Lisää paikkoja, lisää tilaa

Olen taistellut hoitajien ja vanhusten puolesta jo toista kautta valtuustossa. Puhunut vanhusten puolesta niin monta puheenvuoroa, että voin vieläkin kuulla ne huokaukset salissa, ilmeilyt ja jopa viestittelyt  valtuustossa puheenvuoroni aikana.

Hoitajille on vihjailtu vaikka mitä. Kiristettykin. Miksi alan asiantuntijaa ei pidetä asiantuntijana, vaan se yritetään vaientaa. Tiedän monta, ketkä on saatu hiljaiseksi vaitiolovelvollisuuteen vedoten. Ei alalla työssä oleva saa puhua näistä asioista julkisesti. Voi häämöttää lopputili ja lomarahat.

Viimeisin aloitteeni koski nimenomaan vanhustenhoitoa. Kotihoidon tilanne on kestämätön, hoitajia tarvitaan lisää ja palveluasumisyksikkö tarvitaan ehdottomasti Mäntyharjuun. 

Pari päivää sitten Länsi-Savossa oli juttua vanhusten määrästä ja lisääntyvästä tarpeesta. Mikkeli on listan kärjessä lisäpaikkojen järjestämisen suhteen. Mäntyharju kirkkaasti kakkosena.  Pitkäaikaisten laitospaikkojen tarve lisääntyy merkittävästi, ja kotihoidon kehittäminen on mennyt huonoon jamaan. Kaikki eivät pärjää kotona. Missä menee raja, jos asiakas saa 4-6 kotikäyntiä, ja makaa sängyssä välit?  Tai kotiin tarvitaan monella käynnillä monta hoitajaa kerralla siirtoihin sängystä pyörätuoliin ja pois plus kuivitukseen.

Olenko jauhanut tätä? Mutta mitään ei tapahdu. Suunnitelmissa oli palveluasumisyksikkö, ja hienot suunnitelmat olikin. Mutta sitten joku taho päätti kehittää kotihoitoa. Kehittää minne?

Tämän päivän kolumnissa oli juttua paikallislehdessä. (Pitäjänutiset, kolumni, Kaisa Parta) Toimittaja kertoo kunnan vahvuuksia olevan kesätapahtumat, taidekeskus Salmela ja ulkoilureitit Repovedelle. Joopa joo. Niin ovat. Mutta aiheellisesti toimittaja kritisoi, että vanhenemista ei taida varjella liikuntaharrastuksetkaan.

Todellakin lainatakseni toimittajaa:  Houkutteleeko tänne Repovesi tänne veronmaksajia, vai millainen maine kunnalla on hoitaa ehtoovuosinaan vanhukset?

Jos tämäkin asia saisi valtakunnallisen kansanliikkeen auttaa yhtä hanakasti vanhuksiamme kuin muita lähimmäisiä. Niin jotain tapahtuisi. Tarjottaisiin vanhuksillekin paremmat oltavat. Rakennettaisiin lisää palveluasumisyksiköitä, koska tarve on valtava. Siihen kysymykseen saan aina vastakysymyksen ”Mistä rahat?”

Niin mistä rahat? Jos tahtotilaa löytyy, niinkuin löytyy moneen muuhunkin lähimmäisen auttamiseen, tämäkin asia olisi jo kunnossa. Suomella olisi hyvä maine asiassa, kuinka hyvin me voidaan hoitaa meidän omat vanhukset. Ja kuinka me oikeasti välitetään.

Tanja Hartonen-Pulkka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin olen taistellut minäkin Kärsämäellä omaishoidonpuolesta, mutta kun Kärsämäen kepuvaltuusto ulosti soten Attendolle on uusien omaishoidon tukien myöntäminen loppunut totaalisesti vaikka todellista tarvetta olisi.
Aikanaan maksettiin omaishoidontukea keskustalaiselle, vaikka tämä kulki hirvimetsällä ilman hoitajaansa, tosin hoitaja työnsi hoidettavansa lääkärin vastaanotolle aina pyörätuolissa.

Toimituksen poiminnat