Tanja Hartonen-Pulkka Sydämellä kuuntelen Sinun arkeasi

Älkää leikatko vanhuksilta!

Edellinen kirjoitukseni oli kirjoitettu suuressa tuohtumuksen vallassa, tässä toisen lähihoitajan kanssa tehty  ja kirjoitettu maltillisempi kirjoitus. Vaikka miten sanotaan, ettei se 0,4 vaikuta mihinkään ja kunnat pitävät huolen hoidonlaadusta, niin väistämättähän se menee siihen, että säästetään ja vähennetään jopa hoitajia. Ei siihen voi mennä!!!

 

Älkää leikatko enää vanhuksilta

Vanhusten hoidon laatu-ongelmat ovat olleet pinnalla vuosia. Vanhustenhoidon heikennykset alkoivat jo viime laman aikana, jolloin hoitolaitoksia purettiin samaan aikaan, kun vanhusten määrät kasvoivat. Viime hallituskaudella uudistettiin vanhuspalvelulaki. Vanhuspalvelulain myötä meille kerrottiin, että nyt annetaan vanhuksille mahdollisuus olla kotona. Kotihoitoa kehuttiin ja laitoksia haukuttiin.

Jotain kuitenkin jäi uupumaan – ja se oli raha. Kotihoidon mahdollisuuksia ei käytännössä parannettu millään tavoin. Uusi hallitus suunnittelee leikkauksia vanhustenhoitoon – taas. Hallituksella on tarkoitus laskea minimi henkilöstösuositus 0,4 hoitajaan per vanhus. Aiemmin tämä suositus oli 0,5 – joskin sekin oli vain suositus. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super teki vuonna 2010 selvityksen Suomen kotihoidon tilasta. Selvitykset tuovat ilmi kotihoidon työntekijöiden erittäin suuren huolen vanhustenhoidon laadusta.

Nyt Super uhkaa ottaa yhteyttä EU-viranomaisiin, jos henkilöstön määriä leikataan. Olemme molemmat kokeneet ja nähneet vanhustenhoidon karun arjen. Hoitajan käynti vanhuksen luona saattaa olla vain 5-10 minuutin mittainen. Ulkoilemaan ei välttämättä pääse ja aikaa on vain ehdottomiin toimenpiteisiin. Ruoka, lääkkeet, pukeminen ja kerran viikossa pesu ovat kotihoidon perusrunko, johon ei voi lisätä kuin välttämättömimpiä palveluita.

Palvelukodeissa ja tehostetuissa palveluyksiköissä on samanlainen meno. Itseasiassa nkine lasketaan kotihoidon yksiköiksi, koska asunnot ovat vuokra-asuntoja – vanhus siis maksaa eläkkeestään kaiken täysin itse. Meillä hoitajilla on moraalinen ja eettinen vastuu antaa ihmisille mahdollisimman hyvää hoitoa. Säästöjen takia emme aina pysty antamaan vanhuksille sellaista hoitoa ja hoivaa, jota he tarvitsevat.

Nykytilanne sotii ammattietiikkaamme vastaan. Ei ole ihme, että viisi vuotta sitten sairaanhoitajista ja lähihoitajista noin 30 000 oli töissä muilla aloilla. Hallitus kertoo ohjelmassaan panostavansa kotihoidon kehittämiseen ja tarjoavansa lisäresursseja omaishoitoon. Nämä tulevat todelliseen tarpeeseen ja haluamme kiittää hallitusta näistä parannuksista.

Jouduimme kuitenkin myös rukoilemaan hallituspuolueita: älkää leikatko käsipareja vanhustenhoidosta. Antakaa meidän tehdä työmme eettisesti kestävästi. Meidän on turvattava hyvinvointiyhteiskunnan rakentajille arvokas vanhuus – he ovat ansainneet sen. Kyse on heidän ihmisarvosta.

Tanja Hartonen-Pulkka, lähihoitaja Mäntyharju
Sanna Antikainen, lähihoitaja Outokumpu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin juuri, älkää leikatko. Älkää myöskään spämmätkö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Säästää pitää, mutta missään nimessä ei pidä leikata vanhuksilta, opiskelijoilta, vammaisilta, lapsiperheiltä, yksinhuoltajilta, eläkeläisiltä, yrittäjiltä, naisvaltaisilta aloilta, asuntovelallisilta, vuokralla asuvilta, työttömiltä, toimeentulotuesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta,tiemäärärahoista, poliisitoimesta, kehitysavusta, kulttuurista, puolustusmäärärahoista, maatalouden harjoittajilta tai kirjastoilta.

Niin, eikä varsinkaan keskituloisilta, jotka maksavat lähes kaiken tuloveron ja ovat yhteiskunnan selkäranka. ALV:n korotus ei tietysti tule kysymykseenkään.

Mutta siitä me kaikki olemme yhtä mieltä, että säästää pitää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän TanjaHartonen-PulkkaKuntavaalit kuva
Tanja Hartonen-Pulkka Ps

Yhteinen kirjoitus, molemmat julkaisivat sen omalla nimellään?

Anteeksi, jos sinua häiritsi. :O

Tanja

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tarja.
Perussuomalaiset ovat hallitusvastuussa. Nähtäväksi jää, miten he asiaan suhtautuvat. Toivottavasti ette pety puolueesi eliitin toimintaan k.o. asiassa. Jotkin aikaisemmat eliittinne toiminnat puheiden ja lupausten suhteen kertovat "kylmästä kyydistä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No jos näkee lehden jota suurella vaivalla ylläpidetään ja jota kaikki tänne kirjoittavat rakentaa vaan propaganda-alustana jossa halutaan volyymia niin silloinhan sarjapostaus on ok. Jos haluat antaa puolueestasi kuvan että ovat kovia paukuttajia ja kovia hyödyntämään ilmaisia medioita niin jatka sarjapostaamista.
Jytkyt saatiin myös noilla metodeilla mutta ps-väeltä vaaditaan nykyään yhteisvastuullista käytöstä.

Toimituksen poiminnat